Acasa Protectia-muncii Servicii Galerie foto Legislatie Portofoliu Angajari Forum Contact
 
 

HOTARĀRE nr. 1093 din 16 august 2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor īmpotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca

Īn temeiul art. 108 din Constitutia Romāniei, republicata, si al art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii īn munca nr. 319/2006,
Guvernul Romāniei adopta prezenta hotarāre.
CAPITOLUL I: Dispozitii generale
SECTIUNEA 1: Obiectul de reglementare
Art. 1
(1)Prevederile prezentei hotarāri au ca obiect de reglementare protectia lucratorilor īmpotriva riscurilor pentru sanatatea si securitatea lor, inclusiv prevenirea unor astfel de riscuri, care apar sau este posibil sa apara prin expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
(2)Prevederile prezentei hotarāri constituie cerinte minime īn acest domeniu.
(3)Valorile limita stabilite de prezenta hotarāre reprezinta valorile maxime admise pāna la care lucratorii pot fi expusi īn munca.
Art. 2
Prezenta hotarāre nu se aplica lucratorilor expusi numai la radiatii ionizante reglementate de Comisia Nationala de Control al Activitatilor Nucleare.
Art. 3
Legea securitatii si sanatatii īn munca nr. 319/2006 se aplica īn totalitate īntregului domeniu prevazut la art. 1 alin. (1), fiind completata cu dispozitiile prezentei hotarāri.
Art. 4
Īn situatia īn care se foloseste īn munca azbestul, situatie care face obiectul Hotarārii Guvernului nr. 1.875/2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest, publicata īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 64 din 24 ianuarie 2006, dispozitiile prezentei hotarāri se aplica īntotdeauna atunci cānd sunt mai favorabile sanatatii si securitatii īn munca.
SECTIUNEA 2: Definitii. Domeniul de aplicare-determinarea si evaluarea riscurilor
Art. 5
Pentru aplicarea prezentei hotarāri termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1.agent cancerigen:
a)o substanta care corespunde criteriilor de clasificare īn categoria 1 sau 2 de agenti cancerigeni, astfel cum sunt prevazute la anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)un preparat compus din una sau mai multe substante prevazute la lit. a), atunci cānd concentratia uneia sau a mai multor astfel de substante corespunde cerintelor impuse īn materie de limite de concentratie pentru clasificarea unui preparat īn categoria 1 sau 2 de agenti cancerigeni, astfel cum sunt prevazute fie īn anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, fie īn anexa nr. 1 la Normele metodologice privind clasificarea, etichetarea si ambalarea preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 92/2003, atunci cānd substanta sau substantele nu figureaza īn anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sau nu au prevazute īn aceasta limite de concentratie;
c)o substanta, un preparat sau un procedeu, prevazute īn anexa nr. 1, precum si o substanta sau un preparat care este degajat printr-un procedeu prevazut īn aceasta anexa;
2.agent mutagen:
a)o substanta care corespunde criteriilor de clasificare īn categoria 1 sau 2 de agenti mutageni, astfel cum sunt prevazute la anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)un preparat compus din una sau mai multe substante prevazute la lit. a), atunci cānd concentratia uneia sau a mai multor astfel de substante corespunde cerintelor impuse īn materie de limite de concentratie pentru clasificarea unui preparat īn categoria 1 sau 2 de agenti mutageni, astfel cum sunt prevazute fie īn anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, fie īn anexa nr. 1 la Normele metodologice privind clasificarea, etichetarea si ambalarea preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 92/2003, atunci cānd substanta sau substantele nu figureaza īn anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sau nu au prevazute īn aceasta limite de concentratie;
3.valoare limita - cu exceptia cazului īn care se prevede altfel, limita mediei ponderate īn timp a concentratiei agentului cancerigen sau mutagen īn aer īn zona de respiratie a lucratorului, pe o perioada de referinta specificata īn prezenta hotarāre.
4.substanta - termenul definit potrivit prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobata cu modificari prin Legea nr. 451/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
5.preparat - termenul definit potrivit prevederilor art. 6 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 451/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
6.zona de respiratie a lucratorului - zona de forma emisferica, situata la nivelul fetei lucratorului, avānd raza de 0,3 m, masurati de la mijlocul unei linii imaginare ce uneste urechile.
Art. 6
(1)Prevederile prezentei hotarāri se aplica oricarei activitati īn care lucratorii sunt sau pot fi expusi, ca urmare a muncii lor, la agenti cancerigeni sau mutageni.
(2)Īn cazul oricarei activitati susceptibile sa prezinte pentru lucratori un risc de expunere la agenti cancerigeni sau mutageni, angajatorul este obligat sa determine natura, gradul si durata de expunere a lucratorilor, pentru a face posibila evaluarea oricarui risc pentru sanatatea si securitatea lor, precum si stabilirea masurilor care trebuie luate.
(3)Angajatorul este obligat sa reīnnoiasca periodic evaluarea riscurilor si īn mod obligatoriu la orice modificare a conditiilor de munca prin care poate fi influentata expunerea lucratorilor la agenti cancerigeni sau mutageni.
(4)Angajatorul este obligat sa furnizeze inspectoratului teritorial de munca si/sau autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, la cererea acestora, elementele care au servit la evaluarea prevazuta la alin. (2).
Art. 7
La evaluarea riscului trebuie luate īn considerare toate caile de patrundere īn organism a agentului cancerigen sau mutagen, cum ar fi absorbtia transcutanata si/sau percutanata.
Art. 8
Īn situatia īn care se efectueaza evaluarea prevazuta la art. 6 alin. (2), angajatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita tuturor eventualelor efecte asupra securitatii si sanatatii lucratorilor cu sensibilitate speciala si trebuie sa ia īn considerare, printre altele, faptul ca este preferabil sa nu angajeze/repartizeze astfel de lucratori īn zonele īn care pot intra īn contact cu agenti cancerigeni sau mutageni.
CAPITOLUL II: Obligatiile angajatorilor
SECTIUNEA 1: Reducerea utilizarii si īnlocuirea agentilor cancerigeni sau mutageni la locul de munca
Art. 9
Angajatorul trebuie sa reduca utilizarea unui agent cancerigen sau mutagen la locul de munca, daca este posibil din punct de vedere tehnic, īn special prin īnlocuirea sa cu o substanta, preparat sau procedeu, care, īn conditii de utilizare, nu este periculos ori este mai putin periculos pentru sanatatea sau securitatea lucratorilor, dupa caz.
Art. 10
La cererea inspectoratului teritorial de munca si/sau a autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, angajatorul comunica acestora rezultatul actiunilor sale.
SECTIUNEA 2: Prevenirea si reducerea expunerii la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca
Art. 11
Expunerea nu trebuie sa se realizeze īn situatia īn care s-a depasit valoarea limita a agentului cancerigen sau mutagen prevazuta de prezenta hotarāre ori de actele normative prevazute la art. 5 pct. 1 sau 2, dupa caz.
Art. 12
(1)Expunerea lucratorilor trebuie evitata daca rezultatele evaluarii prevazute la art. 6 evidentiaza un risc pentru sanatatea sau securitatea lucratorilor.
(2)Daca din punct de vedere tehnic nu este posibila īnlocuirea agentului cancerigen sau mutagen printr-o substanta, preparat sau procedeu, care, īn conditii de utilizare, nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatate si securitate, angajatorul trebuie sa ia masuri ca agentul cancerigen sau mutagen sa fie, atāt cāt este posibil din punct de vedere tehnic, produs ori utilizat īntr-un sistem īnchis.
(3)Daca aplicarea unui sistem īnchis nu este posibila, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca expunerea lucratorilor sa fie redusa la nivelul cel mai scazut posibil din punct de vedere tehnic.
(4)īn toate cazurile īn care se utilizeaza un agent cancerigen sau mutagen, angajatorul este obligat sa ia urmatoarele masuri:
a)limitarea cantitatilor agentului cancerigen sau mutagen la locul de munca;
b)limitarea numarului de lucratori expusi sau susceptibil a fi expusi, la nivelul cel mai scazut posibil;
c)proiectarea unui proces de munca si a unor masuri tehnice de control prin care sa se evite sau sa se reduca la minimum degajarea de agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca;
d)evacuarea agentilor cancerigeni sau mutageni la sursa, prin ventilatie adecvata, locala (exhaustare) sau generala, si compatibila cu necesitatea de a proteja sanatatea umana si mediul īnconjurator;
e)utilizarea metodelor de masurare adecvate existente pentru agentii cancerigeni sau mutageni, īn special pentru detectarea din timp a expunerilor anormale rezultate dintr-un eveniment neprevazut sau dintr-un accident;
f)aplicarea unor proceduri si metode de munca adecvate;
g)asigurarea masurilor de protectie colectiva si/sau, īn cazul īn care expunerea nu poate fi evitata prin alte mijloace, a masurilor de protectie individuala;
h)aplicarea unor masuri de igiena, īn special curatarea cu regularitate a pardoselilor, peretilor si a altor suprafete;
i)informarea lucratorilor;
j)delimitarea zonelor de risc si utilizarea unor indicatoare de securitate adecvate, inclusiv a indicatorului "Fumatul interzis", īn zonele īn care lucratorii sunt sau pot fi expusi la agenti cancerigeni sau mutageni;
k)elaborarea unor planuri de masuri pentru situatiile de urgenta īn care ar putea sa se produca expuneri anormal de ridicate;
l)asigurarea unor mijloace care sa permita depozitarea, manipularea si transportul fara risc al agentilor cancerigeni sau mutageni, īn special prin utilizarea de recipiente ermetice si etichetate clar si vizibil;
m)asigurarea unor mijloace care sa permita colectarea, depozitarea si evacuarea īn siguranta a deseurilor de catre lucratori, inclusiv utilizarea recipientelor ermetice si etichetate clar si vizibil.
SECTIUNEA 3: Informarea autoritatilor competente
Art. 13
Daca rezultatele evaluarii prevazute la art. 6 evidentiaza existenta unui risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor, angajatorul trebuie sa puna la dispozitie inspectoratului teritorial de munca si/sau autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, la cererea acestora, informatii corespunzatoare.
Art. 14
Informatiile prevazute la art. 13 se refera la:
a)activitatile desfasurate si/sau procedeele industriale folosite, inclusiv motivele pentru care se utilizeaza agenti cancerigeni sau mutageni;
b)cantitatile fabricate sau utilizate de substante ori preparate care contin agenti cancerigeni sau mutageni;
c)numarul lucratorilor expusi;
d)masurile de prevenire luate;
e)tipul echipamentului de protectie utilizat;
f)natura si gradul expunerii;
g)cazurile de īnlocuire a agentilor cancerigeni sau mutageni.
SECTIUNEA 4: Expunerea imprevizibila si expunerea previzibila. Accesul īn zonele de risc
Art. 15
(1)Īn cazul producerii unor evenimente imprevizibile sau a accidentelor care ar putea antrena o expunere anormala a lucratorilor, angajatorul trebuie sa īi informeze pe acestia.
(2)Pāna la normalizarea situatiei si eliminarea cauzelor expunerii anormale, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
a)sa dispuna ca īn zona afectata sa lucreze numai lucratorii care sunt indispensabili pentru executarea reparatiilor sau a altor lucrari necesare;
b)sa doteze lucratorii implicati cu echipament individual de protectie, inclusiv cu echipament pentru protectia respiratorie; expunerea nu trebuie sa fie permanenta si trebuie limitata la strictul necesar pentru fiecare lucrator;
c)sa nu permita ca lucratori neprotejati sa lucreze īn zona afectata.
(3)Lucratorii implicati trebuie sa poarte echipamentul individual de protectie si de lucru cu care au fost dotati.
Art. 16
(1)Pentru anumite activitati, cum este īntretinerea, pentru care este previzibila posibilitatea unei cresteri semnificative a expunerii si īn privinta carora au fost deja epuizate toate posibilitatile de a lua alte masuri tehnice de prevenire īn scopul limitarii acestei expuneri a lucratorilor, angajatorul trebuie sa stabileasca, dupa consultarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor lor din īntreprindere ori unitate, fara a afecta responsabilitatea angajatorului, masurile necesare pentru a reduce durata expunerii lucratorilor la minimum posibil si pentru a asigura protectia lor īn timpul acestor activitati.
(2)Pentru aplicarea prevederilor alin. (1) angajatorul trebuie sa puna la dispozitie lucratorilor implicati echipament individual de protectie, inclusiv echipament pentru protectia respiratorie. Lucratorii implicati trebuie sa poarte echipamentul individual de protectie pe toata durata īn care persista expunerea anormala.
(3)Pentru activitatile prevazute la alin. (1) expunerea lucratorilor nu trebuie sa fie permanenta si trebuie limitata strict la minimum necesar pentru fiecare lucrator.
Art. 17
Angajatorul trebuie sa ia masurile necesare adecvate pentru delimitarea clara si semnalizarea zonelor īn care se desfasoara activitatile prevazute la art. 16 alin. (1) sau pentru a preīntāmpina prin alte mijloace accesul persoanelor neautorizate īn astfel de zone.
Art. 18
Angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca accesul īn zone īn care se desfasoara activitati pentru care rezultatele evaluarii prevazute la art. 6 evidentiaza un risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor sa fie permis numai lucratorilor care, prin natura muncii sau a functiei lor, e necesar sa fie prezenti īn interiorul zonei.
SECTIUNEA 5: Masuri de igiena si de protectie individuala
Art. 19
Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate īn care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni sau mutageni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca:
a)lucratorii nu manānca, nu beau si nu fumeaza īn zonele de lucru īn care exista riscul contaminarii cu agenti cancerigeni sau mutageni;
b)lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie adecvat sau alt echipament special adecvat;
c)sunt prevazute locuri special amenajate pentru depozitarea separata a echipamentului individual de protectie sau a echipamentului special, pe de o parte, de īmbracamintea de strada, pe de alta parte;
d)lucratorii au la dispozitie grupuri sanitare si dusuri, suficiente si adecvate;
e)echipamentul individual de protectie este depozitat corect īn locuri bine stabilite si este verificat si curatat daca este posibil īnainte si obligatoriu dupa fiecare utilizare;
f)echipamentul individual de protectie cu deficiente este reparat sau īnlocuit īnainte de urmatoarea utilizare.
Art. 20
Lucratorii nu trebuie sa suporte costul masurilor prevazute la art. 19.
SECTIUNEA 6: Informarea, instruirea, consultarea si participarea lucratorilor
Art. 21
(1)Angajatorul trebuie sa ia masuri corespunzatoare pentru ca lucratorii si/sau reprezentantii lucratorilor din īntreprindere sau unitate sa primeasca o instruire suficienta si adecvata, bazata pe toate cunostintele disponibile, īn special sub forma de informatii si instructiuni, referitoare la:
a)riscurile potentiale pentru sanatate, inclusiv riscurile suplimentare cauzate de consumul de tutun;
b)masurile care trebuie luate pentru prevenirea expunerii;
c)cerintele de igiena;
d)purtarea si utilizarea echipamentului individual de protectie;
e)masurile pe care trebuie sa le ia lucratorii, īn special personalul de interventie, īn cazul producerii unor incidente si pentru prevenirea incidentelor.
(2)Instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie:
a)adaptata la evolutia riscurilor si la aparitia unor riscuri noi;
b)repetata periodic, daca este necesar.
Art. 22
Angajatorul trebuie sa informeze lucratorii cu privire la instalatiile si recipientele lor auxiliare care contin agenti cancerigeni sau mutageni, sa vegheze ca toate aceste recipiente, ambalaje si instalatii sa fie etichetate clar si lizibil si sa expuna semnele de avertizare īn mod cāt mai vizibil.
Art. 23
(1)Pentru informarea lucratorilor, angajatorul trebuie sa ia masuri corespunzatoare pentru ca:
a)lucratorii si/sau reprezentantii lor din īntreprindere sau unitate sa poata controla daca prevederile prezentei hotarāri se aplica ori sa se poata implica īn aplicarea lor;
b)lucratorii si/sau reprezentantii lor din īntreprindere ori unitate sa fie informati cāt mai repede posibil asupra unei expuneri anormale, inclusiv expunerile prevazute la art. 16, asupra cauzelor acestora si asupra masurilor luate sau care trebuie luate pentru remedierea situatiei;
c)sa pastreze o lista nominala actualizata a lucratorilor implicati īn activitatile pentru care rezultatele evaluarii prevazute la art. 6 evidentiaza un risc pentru sanatatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supusi, daca aceasta informatie este disponibila;
d)medicul de medicina muncii si/sau medicul de medicina generala/medicina de familie, cu competenta īn medicina de īntreprindere, conform legii, inspectoratul teritorial de munca si/sau autoritatea de sanatate publica judeteana ori a municipiului Bucuresti, precum si orice alta persoana responsabila cu securitatea si sanatatea īn munca sa aiba acces la lista prevazuta la lit. c);
e)fiecare lucrator sa aiba acces la informatiile continute īn lista care īl privesc personal;
f)lucratorii si/sau reprezentantii lor din īntreprindere ori unitate sa aiba acces la informatii colective care nu contin nominalizari de persoane.
(2)Īn situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) lucratorii si/sau reprezentantii lor din unitate trebuie sa poata controla ori sa se poata implica īn aplicarea prevederilor prezentei hotarāri, īn special cu privire la:
a)consecintele pentru securitatea si sanatatea lucratorilor legate de alegerea, purtarea si utilizarea īmbracamintei sau a echipamentului individual de protectie, fara a afecta responsabilitatea angajatorului pentru stabilirea eficacitatii īmbracamintei ori a echipamentului de protectie;
b)masurile stabilite de angajator si la care se face referire īn art. 16 alin. (1), fara a afecta responsabilitatea angajatorului de a stabili astfel de masuri.
Art. 24
Angajatorul trebuie sa asigure consultarea si participarea lucratorilor si/sau reprezentantilor acestora la procesul de stabilire a masurilor privind protectia lucratorilor īmpotriva riscurilor legate de expunerea acestora la actiunea agentilor cancerigeni ori mutageni īn timpul activitatii desfasurate la locul de munca, īn conformitate cu prevederile sectiunii a 6-a a cap. III din Legea nr. 319/2006.
CAPITOLUL III: Dispozitii referitoare la supravegherea starii de sanatate a lucratorilor
SECTIUNEA 1: Supravegherea medicala
Art. 25
(1)Masurile pentru supravegherea medicala a lucratorilor pentru care rezultatul evaluarii prevazute la art. 6 evidentiaza riscuri pentru sanatatea sau securitatea lor se stabilesc īn concordanta cu reglementarile Ministerului Sanatatii Publice.
(2)Masurile pentru supravegherea medicala a lucratorilor, stabilite īn conformitate cu prevederile alin. (1), se asigura de catre angajator astfel īncāt fiecare lucrator care desfasoara activitati cu risc pentru securitatea si/sau sanatatea sa la locul de munca sa fie supus unei supravegheri medicale, atāt:
a)īnainte de expunerea sa la actiunea agentilor cancerigeni si/sau mutageni,
cāt si:
b)la intervale de timp regulate, dupa expunerea sa la actiunea agentilor cancerigeni si/sau mutageni.
(3)Toate aceste masuri de supraveghere medicala a lucratorilor sunt concepute astfel īncāt sa fie posibila aplicarea directa a masurilor specifice de igiena individuala si de medicina muncii.
(4)Daca se constata ca un lucrator prezinta manifestari clinice susceptibile a fi rezultatul expunerii la agenti cancerigeni sau mutageni, medicul de medicina muncii si/sau medicul cu competenta īn medicina de īntreprindere poate solicita ca si alti lucratori care au suferit o expunere similara sa faca obiectul unei supravegheri medicale.
(5)Īn situatia prevazuta la alin. (4) angajatorul trebuie sa realizeze o noua evaluare a riscului de expunere, īn conformitate cu prevederile art. 6.
Art. 26
(1)Pentru fiecare lucrator pentru care se asigura supraveghere medicala, medicul de medicina muncii si/sau cu competenta īn medicina de īntreprindere trebuie sa īntocmeasca un dosar medical individual.
(2)Medicul de medicina muncii si/sau medicul cu competenta īn medicina de īntreprindere, responsabil cu supravegherea medicala, va propune masurile de protectie individuala sau masurile de prevenire care trebuie luate pentru fiecare lucrator.
Art. 27
Lucratorii trebuie sa primeasca informatii si recomandari privind supravegherea medicala de care pot beneficia dupa īncetarea expunerii.
Art. 28
Lucratorii trebuie sa aiba acces la rezultatele supravegherii medicale care īi privesc personal.
Art. 29
(1)Lucratorii vizati sau angajatorul pot/poate sa solicite reexaminarea rezultatelor supravegherii medicale.
(2)Costul reexaminarilor rezultatelor prevazute la alin. (1) se suporta de catre solicitant.
Art. 30
Recomandarile pentru supravegherea medicala a lucratorilor sunt prevazute īn anexa nr. 2 la prezenta hotarāre, precum si īn reglementarile Ministerului Sanatatii Publice.
SECTIUNEA 2: Pastrarea dosarelor medicale
Art. 31
Toate cazurile de cancer identificate ca rezultat al expunerii īn munca la un agent cancerigen sau mutagen trebuie raportate autoritatii teritoriale de sanatate publica.
Art. 32
(1)Lista prevazuta la art. 23 alin. (1) lit. c) si dosarul medical prevazut la art. 26 alin. (1) trebuie pastrate cel putin 40 de ani de la īncetarea expunerii.
(2)Īn cazul īn care īntreprinderea īsi īnceteaza activitatea, angajatorul trebuie sa predea autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti documentele prevazute la alin. (1).
CAPITOLUL IV: Dispozitii finale
Art. 33
(1)Pe baza informatiilor disponibile privind agentii cancerigeni sau mutageni, inclusiv a datelor stiintifice si tehnice care exista, precum si a deciziilor Consiliului Uniunii Europene, valorile limita, ghidurile necesare īn utilizare sau adaptarile prevazute la art. 35 alin. (2) se stabilesc/elaboreaza de o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice si ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, precum si din alti specialisti desemnati de acestea, dupa caz.
(2)Comisia prevazuta la alin. (1) īsi elaboreaza propriul regulament de organizare si functionare, care se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului sanatatii publice.
(3)Comisia prevazuta la alin. (1), cānd considera necesar si īn mod fundamentat, poate propune institutiilor implicate si adoptarea altor dispozitii direct conexe.
Art. 34
Valorile limita prevazute la art. 1 alin. (3) si la art. 11, celelalte dispozitii direct conexe, precum si perioada specificata la art. 5 pct. 3 sunt prevazute īn anexa nr. 3.
Art. 35
(1)Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta hotarāre.
(2)Adaptarile de natura strict tehnica ale anexelor nr. 1 -3 se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului sanatatii publice.
Art. 36
Utilizarile pe care diferitele institutii implicate le dau informatiilor prevazute la art. 31 se tin la dispozitia Comisiei Europene.
Art. 37
Studiile efectuate īn domeniu, cu implicarea informatiilor prevazute la art. 31, precum si utilizarile prevazute la art. 36 vor fi transmise Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, pentru a fi puse la dispozitia Comisiei Europene, la solicitarea acesteia.
Art. 38
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei aduce la cunostinta Comisiei Europene textul dispozitiilor de drept intern adoptate īn domeniul reglementat de prezenta hotarāre.
Art. 39
Prezenta hotarāre intra īn vigoare la data de 1 octombrie 2006.
Prezenta hotarāre transpune prevederile Directivei 2004/37/CE privind protectia lucratorilor īmpotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca (a sasea directiva specifica īn sensul art. 16 paragraful 1 din Directiva 89/391/CEE), publicata īn Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 158 din 30 aprilie 2004.
-****-
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei,
Gheorghe Barbu
Ministrul economiei si comertului,
Codrut Ioan Seres
Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul sanatatii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Ministrul integrarii europene,
Anca Daniela Boagiu
ANEXA Nr. 1: TIPURI DE AGENTI cu actiune cancerigena sau mutagena
(A)Lista substantelor, preparatelor si procedeelor care pot duce la aparitia cancerului [prevazute la art. 5 alin. (1) lit. c) din hotarāre]
1.Fabricarea auraminei
2.Lucrari care implica expunerea la hidrocarburi policiclice aromate prezente īn funingine, gudron de carbune sau smoala de huila
3.Lucrari care implica expunerea la pulberi, fumuri sau aerosoli rezultati la prajirea si electrorafinarea matelor de nichel
4.Procedeul de fabricare cu acid concentrat a alcoolului izopropilic
5.Lucrari care implica expunerea la pulberi de lemn de esenta tare. O lista a tipurilor de lemn de esenta tare exista īn volumul 62 al monografiilor referitoare la evaluarea riscurilor de carcinogenitate la om, intitulate "Wood Dust and Formaldehyde" - "Pulbere de lemn si formaldehida", publicate de Centrul International de Cercetari asupra Cancerului, Lyon, 1995.
(B)Alte tipuri de actiune cancerigena
Agenti fizici:
a)radiatia solara īn exces;
b)radiatii ionizante.
ANEXA Nr. 2: RECOMANDARI PRACTICE cu privire la supravegherea medicala a lucratorilor
1.Medicul de medicina muncii si/sau medicul cu competenta īn medicina de īntreprindere, responsabil cu supravegherea medicala a lucratorilor expusi la agenti cancerigeni sau mutageni, trebuie sa cunoasca bine conditiile sau īmprejurarile expunerii fiecarui lucrator.
2.Supravegherea medicala a lucratorilor trebuie asigurata īn conformitate cu principiile si practicile medicinii muncii; aceasta trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele masuri:
a)īnregistrarea antecedentelor medicale si profesionale ale fiecarui lucrator;
b)anamneza;
c)daca este cazul, supravegherea biologica, precum si depistarea efectelor precoce si reversibile.
Se pot decide si alte examene pentru fiecare lucrator care face obiectul unei supravegheri medicale, avāndu-se īn vedere cele mai recente progrese īn medicina muncii.
ANEXA Nr. 3: VALORI LIMITA NATIONALE de expunere profesionala pentru agenti cancerigeni (prevazute la art. 34 din hotarāre)
(A)VALORI LIMITA ADMISIBILE DE EXPUNERE PROFESIONALA
Denumire
EINECS1
CAS2
Valori limita
Observatii
Masuri tranzitorii(mg/m3)3
(ppm)4


Benzen
200-753-7
71-43-2
3,255
15
piele6
-
Clorura de vinil monomer
200-831
75-01-4
7,775
35
-
-
Pulberi de lemn de esenta tare
-
-
5,005,7
-
-
-
(B)ALTE VALORI LIMITA ADMISIBILE DE EXPUNERE PROFESIONALA PENTRU PULBERI
Nr. crt.
Denumirea substantei
Valoare limita 8 ore
Observatii
1.
Cuart (pulbere)
0,1 mg/m3
Fractie respirabila7
2.
Cristobalit (pulbere)
0,05 mg/m3
Fractie respirabila7
3.
Tridimit (pulbere)
0,05 mg/m3
Fractie respirabila7
4.
Azbest (amestec de fibre, inclusiv cel care contine crisotil) (pulbere)
0,1 fibre/cm3
Fractie respirabila7
5.
Lāna de sticla (pulbere)
1 fibra/cm3
Fractie respirabila7
6.
Lāna de roca (pulbere)
1 fibra/cm3
Fractie respirabila7
7.
Lāna de furnal (pulbere)
1 fībra/cm3
Fractie respirabila7
8.
Fibre de sticla pentru scopuri speciale
1 fibra/cm3
Fractie respirabila7
9.
Lemn (esenta moale)
5 mg/m3
Fractie totala
10.
Lemn de cedru (pulberi)
0,5 mg/m3
Fractie totala
_______________
1 EINECS: Inventarul european al produselor chimice existente (European Inventory of Existing Chemical Substances).
2 CAS; numarul din Chemical Abstract Service
3 mg/m3 = miligrame pe metru cub de aer la 20°C si 101,3 kPa (760 mm coloana de mercur)
4 ppm = parti volumetrice pe milion, īn aer (ml/m3)
5 Masurate sau calculate prin raportare la o perioada de referinta de opt ore.
6 Prin expunere este posibil ca la absorbtia īn organism prin inhalare sa se adauge si o absorbtie cutanata.
7 Fractie respirabila (inhalabila); daca pulberile de lemn de esenta tare sunt amestecate cu alte pulberi de lemn, valoarea limita se aplica tuturor pulberilor de lemn prezente īn amestec.
Publicat īn Monitorul Oficial cu numarul 757 din data de 6 septembrie 2006

 
     
ADDesign - Web Design