Acasa Protectia-muncii Servicii Galerie foto Legislatie Portofoliu Angajari Forum Contact
 
 

HOTARĀRE nr. 1048 din 9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si
sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la
locul de munca

Īn temeiul art. 108 din Constitutia Romāniei, republicata, si al art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii īn
munca nr. 319/2006,
Guvernul Romāniei adopta prezenta hotarāre.
CAPITOLUL I: Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta hotarāre stabileste cerintele minime referitoare la echipamentul individual de protectie utilizat de lucratori la locul de
munca.
Art. 2
Prevederile Legii securitatii si sanatatii īn munca nr. 319/2006 se aplica īn totalitate domeniului mentionat la art. 1, fara a
aduce atingere dispozitiilor mai restrictive si/sau specifice cuprinse īn prezenta hotarāre.
Art. 3
(1)Īn sensul prezentei hotarāri, prin echipament individual de protectie se īntelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja īmpotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa īi puna īn pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat īn acest scop.
(2)Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a)īmbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate īn mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b)echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c)echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d)echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e)echipamentul sportiv;
f)echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g)dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.
Art. 4
Echipamentul individual de protectie trebuie utilizat atunci cānd riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.
CAPITOLUL II: Obligatiile angajatorilor
SECTIUNEA 1: Prevederi generale
Art. 5
(1)Echipamentul individual de protectie trebuie sa respecte prevederile Hotarārii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile ulterioare.
(2)Orice echipament individual de protectie trebuie sa īndeplineasca urmatoarele conditii:
a)sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el īnsusi la un risc marit;
b)sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
c)sa ia īn considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
d)sa se potriveasca īn mod corect persoanei care īl poarta, dupa toate ajustarile necesare.
Art. 6
Īn cazul īn care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa īsi pastreze eficacitatea īn raport cu riscul/riscurile respectiv/respective.
Art. 7
Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, īn special durata purtarii, sunt determinate īn functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.
Art. 8
(1)Echipamentul individual de protectie este, īn principiu, destinat purtarii de catre o singura persoana.
(2)Daca īmprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai multe persoane, se iau masuri corespunzatoare pentru a se asigura ca aceasta utilizare nu creeaza diferitilor utilizatori nicio problema de sanatate sau de igiena.
Art. 9
Īn cadrul īntreprinderii si/sau unitatii trebuie sa se furnizeze si sa fie disponibile informatii adecvate privind fiecare echipament individual de protectie impus īn conformitate cu art. 5 si 6.
Art. 10
(1)Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul īntretinerii, repararii si īnlocuirilor necesare.
(2)Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, īn situatiile īn care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Art. 11
Angajatorul informeaza mai īntāi lucratorul despre riscurile īmpotriva carora īl protejeaza purtarea echipamentului individual de protectie.
Art. 12
Angajatorul asigura instruirea lucratorului si, daca este cazul, organizeaza antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protectie.
Art. 13
(1)Echipamentul individual de protectie poate fi utilizat numai īn scopurile specificate si īn conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia īmprejurarilor specifice si exceptionale.
(2)Instructiunile trebuie sa fie pe īntelesul lucratorilor.
SECTIUNEA 2: Evaluarea echipamentului individual de protectie
Art. 14
(1)Īnainte de a alege echipamentul individual de protectie, angajatorul trebuie sa evalueze daca echipamentul individual de protectie pe care intentioneaza sa īl foloseasca īndeplineste cerintele prevazute la art. 5 si 6.
(2)Aceasta evaluare cuprinde:
a)analiza si evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
b)definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protectie pentru a fi eficace īmpotriva riscurilor prevazute la lit. a), luāndu-se īn considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul īn sine;
c)compararea caracteristicilor echipamentului individual de protectie disponibil cu caracteristicile prevazute la lit. b).
Art. 15
Evaluarea prevazuta la art. 14 este revizuita īn functie de modificarile aduse oricarui element al echipamentului individual de protectie.
SECTIUNEA 3: Reguli de utilizare
Art. 16
(1)Fara a aduce atingere prevederilor art. 4-15, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei stabileste reguli generale pentru utilizarea echipamentului individual de protectie si/sau reguli care reglementeaza cazurile si situatiile īn care angajatorul trebuie sa furnizeze echipamentul individual de protectie, luānd īn considerare reglementarile tehnice romāne care transpun legislatia comunitara privind libera circulatie a acestui echipament.
(2)Aceste reguli indica, īn special, īmprejurarile sau situatiile de risc īn care este necesara utilizarea echipamentului individual de protectie, fara a aduce atingere prioritatii care trebuie sa se acorde mijloacelor de protectie colectiva.
(3)Anexele nr. 1 -3 au un caracter orientativ, contin informatii utile pentru stabilirea acestor reguli si fac parte integranta din prezenta hotarāre.
Art. 17
Atunci cānd Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei adapteaza regulile prevazute la art. 16, acesta ia īn considerare orice modificari semnificative ale riscului, mijloacelor de protectie colectiva si echipamentelor individuale de protectie, determinate de evolutiile tehnologice.
Art. 18
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei consulta organizatiile angajatorilor si lucratorilor cu privire la regulile prevazute la art. 16 si 17.
SECTIUNEA 4: Informarea, consultarea si participarea lucratorilor
Art. 19
Fara a aduce atingere prevederilor art. 16 din Legea securitatii si sanatatii īn munca nr. 319/2006, lucratorii si/sau reprezentantii acestora sunt informati cu privire la toate masurile ce trebuie luate īn domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, atunci cānd acestia utilizeaza echipamente individuale de protectie la locul de munca.
Art. 20
Consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora cu privire la problemele la care se face referire īn prezenta hotarāre, inclusiv īn anexele la aceasta, se desfasoara īn conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 319/2006.
CAPITOLUL III: Dispozitii finale
Art. 21
Adaptarile de natura strict tehnica ale anexelor nr. 1-3 se efectueaza de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, īn functie de:
a)adoptarea reglementarilor de armonizare tehnica si de standardizare cu privire la echipamentele individuale de protectie; si/sau
b)progresele tehnice, evolutia reglementarilor sau specificatiilor internationale ori a cunostintelor din domeniul echipamentelor individuale de protectie.
Art. 22
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei raporteaza Comisiei Europene la fiecare 5 ani cu privire la aplicarea prevederilor prezentei hotarāri, indicānd punctele de vedere ale partenerilor sociali.
Art. 23
Prezenta hotarāre intra īn vigoare la data de 1 octombrie 2006.
Prezenta hotarāre transpune Directiva 89/656/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie la locul de munca [a 3-a directiva specifica īn sensul art. 16 alin. (1) din Directiva 89/391/CEE], publicata īn Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L393/1989.

ANEXA Nr. 1: TABEL pentru evaluarea riscurilor īn vederea selectionarii echipamentelor individuale de protectie
RISCURI
FIZICE
CHIMICE
BIOLOGICE
MECANICE
TERMICE
ELECTRICE
RADIATII
ZGOMOT
AEROSOLI
LICHIDE
GAZE, VAPORI
Bacterii patogene
Virusi patogeni
Ciuperci generatoate de micoze
Antigeni biologici nemicrobieni
PARTILE CORPULUI
Caderi de la īnaltime
Lovituri, taieturi, impact, strivire
Īntepaturi, taieturi, zgārieturi
Vibratii
Alunecare, cadere la acelasi nivel
Caldura, foc
Frig
Neionizante
Ionizante
Pulberi, fibre
Fum
Ceata
Imersii
Īmproscare, stropire
CAP
Craniu
Urechi
Ochi
Cai respiratorii
Fata
Īntregul cap
MEMBRE SUPERIOARE
Māini
Brate (parti)
MEMBRE INFERIOARE
Picior
Gambe (parti)
ALTELE
Piele
Trunchi abdomen
Cai parenterale
Īntregul corp
ANEXA Nr. 2: LISTA orientativa si neexhaustiva a echipamentelor individuale de protectie
Protectia capului:
- casti de protectie pentru utilizare īn industrie (mine, santiere de lucrari publice, alte ramuri industriale);
- acoperamānt usor pentru protectia scalpului (caschete, bonete, plase de par, cu sau fara cozoroc);
- acoperamānt pentru cap (bonete, caschete, palarii etc. din material textil, material textil tratat etc).
Protectia īmpotriva zgomotului:
- antifoane interne si alte dispozitive similare;
- casti antifonice (care acopera tot capul);
- antifoane externe care pot fi montate pe casti de protectie industriale;
- antifoane externe cu receptor de joasa frecventa īncorporat;
- antifoane cu comunicare audio.
Protectia ochilor si a fetei:
- ochelari cu brate;
- ochelari-masca;
- ochelari-masca īmpotriva radiatiilor X, ochelari-masca īmpotriva radiatiilor laser, ochelari-masca īmpotriva radiatiilor ultraviolete, infrarosii, vizibile;
- ecrane faciale (viziere);
- masti si casti pentru sudura cu arc (masti de māna, masti cu fixare pe cap sau masti care pot fi montate pe casti de protectie).
Protectia respiratorie:
- aparate filtrante īmpotriva pulberilor, gazelor si pulberilor radioactive;
- aparate de protectie respiratorie izolante cu aductie de aer;
- aparate de protectie respiratorie cu masca de sudura detasabila;
- aparate si dispozitive pentru scufundare;
- costume pentru scufundare.
Protectia māinii si bratului:
- manusi care asigura protectie:
* īmpotriva agresiunilor mecanice (īntepaturi, taieturi, vibratii etc);
* īmpotriva substantelor chimice;
* pentru electricieni si īmpotriva caldurii;
- manusi cu un deget;
- degetare;
- mānecute;
- manseta de protectie a īncheieturii māinii pentru munci grele;
- mitene (manusi fara degete);
- manusi de protectie.
Protectia picioarelor si a gambelor:
- pantofi, bocanci, cizme semiīnalte si cizme de securitate;
- īncaltaminte la care se pot scoate rapid sireturile sau cārligele;
- īncaltaminte cu bombeu suplimentar de protectie;
- īncaltaminte si supraīncaltari cu talpi rezistente de caldura;
- īncaltaminte, cizme si supraīncaltari rezistente la caldura;
- īncaltaminte, cizme si supraīncaltari termoizolante;
- īncaltaminte, cizme si supraīncaltari īmpotriva vibratiilor;
- īncaltaminte, cizme si supraīncaltari antistatice;
- īncaltaminte, cizme si supraīncaltari electroizolante;
- cizme pentru lucratorii cu ferastraie cu lant;
- saboti;
- genunchiere;
- glezniere detasabile;
- ghetre;
- talpi detasabile (rezistente la caldura, perforare sau transpiratie);
- crampoane detasabile pentru gheata, zapada sau podele alunecoase.
Protectia pielii:
- creme de protectie/unguente.
Protectia trunchiului si a abdomenului:
- veste, jachete si sorturi de protectie īmpotriva agresiunilor mecanice (īntepare, taiere, stropi de metal topit etc);
- veste, jachete si sorturi de protectie īmpotriva substantelor chimice;
- veste cu sistem de īncalzire;
- veste de salvare;
- sorturi de protectie īmpotriva radiatiilor X;
- centuri lomboabdominale.
Protectia īntregului corp
Echipament proiectat pentru a preveni caderile:
- echipament de prevenire a caderilor (echipament complet cu toate accesoriile necesare);
- echipament de frānare cu absorbire a energiei cinetice (echipament complet cu toate accesoriile necesare);
- dispozitive de sustinere a corpului (centuri de securitate).
Īmbracaminte de protectie:
- īmbracaminte pentru lucru "de securitate" (doua piese si combinezoane);
- īmbracaminte de protectie īmpotriva agresiunilor mecanice (īntepare, taiere etc);
- īmbracaminte de protectie īmpotriva substantelor chimice;
- īmbracaminte de protectie īmpotriva proiectiilor de metal topit si a radiatiilor infrarosii;
- īmbracaminte de protectie rezistenta la caldura;
- īmbracaminte termoizolanta;
- īmbracaminte de protectie īmpotriva contaminarii radioactive;
- īmbracaminte de protectie īmpotriva pulberilor;
- īmbracaminte de protectie īmpotriva gazelor;
- īmbracaminte si accesorii (banderole, manusi etc.) de semnalizare fluorescente, reflectorizante;
- paturi de protectie.
ANEXA Nr. 3: LISTA orientativa si neexhaustiva a activitatilor si sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea de echipament individual de protectie
1.Protectia capului (protectia craniului)
Casti de protectie:
- lucrari de constructii, īn special activitate pe, sub sau īn apropierea schelelor si locurilor de munca la īnaltime, la operatii de montare si demontare a cofrajelor, de asamblare si instalare, activitate desfasurata pe schele si de demolari;
- lucrari de poduri metalice, constructii metalice īnalte, stālpi, turnuri, structuri hidraulice de metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice;
- lucrari īn fose, santuri, puturi si galerii;
- terasamente si lucrari īn piatra;
- lucrari īn subteran, cariere, excavari la suprafata, halde;
- lucrari cu unelte de īmpuscat bolturi;
- lucrari cu explozivi;
- lucrari īn vecinatatea lifturilor, dispozitivelor de ridicare, macaralelor si a transportoarelor;
- lucrari la furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald si turnare;
- lucrari la cuptoare industriale, containere, masini, silozuri, buncare si conducte;
- lucrari de constructii navale;
- lucrari de manevra feroviare;
- lucrari īn abatoare.
2.Protectia picioarelor
Īncaltaminte de securitate cu talpa antiperforatie:
- lucrari de constructii, civile si rutiere;
- lucrari pe schele;
- lucrari de demolare;
- lucrari de constructii īn beton si placi prefabricate, care presupun montarea si demontarea cofrajelor;
- lucrari pe santiere si īn spatii de depozitare;
- lucrari pe acoperisuri.
Īncaltaminte de securitate fara talpa antiperforatie:
- lucrari pe poduri metalice, constructii metalice īnalte, stālpi, turnuri, structuri hidraulice de metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice;
- constructia de cuptoare, instalatii de īncalzire si ventilare si lucrari de asamblare de metale;
- lucrari de transformare si īntretinere;
- lucrari cu furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald, presari la cald si trefilare;
- lucrari īn cariere si īn exploatari de suprafata si halde;
- extractia si prelucrarea pietrei;
- productia, tratarea si prelucrarea produselor din sticla plata si a recipientelor din sticla;
- lucrari de manipulare a formelor īn industria ceramicii;
- captusirea cuptoarelor din industria ceramicii;
- lucrari de turnare īn industria produselor ceramice si a materialelor de constructii;
- transport si depozitare;
- lucrari cu blocuri de carne congelata si ambalaje metalice de conserve alimentare;
- lucrari de constructii navale;
- lucrari de manevra feroviare.
Īncaltaminte de securitate cu toc sau talpa ortopedica si insertie antiperforatie:
- lucrari pe acoperisuri.
Īncaltaminte de securitate cu talpi termoizolante:
- lucrari cu si pe materiale foarte fierbinti sau foarte reci.
Īncaltaminte de securitate care se poate dezechipa usor:
- acolo unde exista riscul penetrarii de substante incandescente.
3.Protectia ochilor sau a fetei
Ochelari de protectie, viziere si ecrane faciale:
- lucrari de sudura, polizare si debitare;
- lucrari de gaurire si gravare;
- lucrari de taiere si prelucrare a pietrei;
- lucrari cu unelte de īmpuscat bolturi;
- utilizarea de masini a caror functionare se bazeaza pe īndepartarea spānului īn cazul prelucrarii de materiale care produc span;
- matritarea la cald;
- īndepartarea si maruntirea cioburilor;
- pulverizarea de substante abrazive;
- lucrari cu solutii acide si alcaline, dezinfectanti si produse de curatare corozive;
- utilizarea de dispozitive cu jet lichid;
- lucrari cu si īn apropierea materialelor incandescente;
- lucrari cu caldura radianta;
- lucrari cu laser.
4.Protectia respiratorie
Semimasti/Aparate de protectie respiratorie:
- lucrari īn containere, spatii īnguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, īn cazul īn care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta;
- lucrari la gura de īncarcare a furnalelor;
- lucrari īn apropierea convertizoarelor si a conductelor de gaz ale furnalelor;
- lucrari īn apropierea oalelor de turnare, īn cazul īn care se pot degaja vapori de metale grele;
- lucrari pe captuseala furnalelor si a oalelor de turnare, īn cazul īn care se pot degaja pulberi;
- vopsirea prin pulverizare fara ventilatie corespunzatoare;
- lucrari īn puturi, canale si alte spatii subterane ale sistemului de canalizare;
- lucrari īn instalatii de racire īn care exista riscul scurgerii agentului de refrigerare.
5.Protectia auzului
Antifoane:
- lucrari la prese de metale;
- lucrari cu dispozitive pneumatice;
- lucrari ale personalului de la sol īn aeroporturi;
- lucrari de treierat;
- lucrari īn industria lemnului si textila.
6.Protectia corpului, bratelor si māinilor
Īmbracaminte de protectie:
- lucrari cu acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive;
- lucrari cu sau īn apropierea materialelor fierbinti si acolo unde se simt efectele caldurii;
- lucrari cu produse din sticla plata;
- lucrari de sablare;
- lucrari īn camere frigorifice.
Īmbracamite de protectie greu inflamabila:
- lucrari de sudura īn spatii īnguste.
Sorturi rezistente la perforatie:
- lucrari de dezosare si transare;
- lucrari cu cutite de māna care implica īndreptarea cutitului spre corp.
Sorturi din piele:
- lucrari de sudura;
- lucrari de forjare;
- lucrari de turnare.
Protectia antebratului:
- lucrari de dezosare si transare.
Manusi:
- lucrari de sudura;
- manipularea de obiecte cu muchii ascutite, dar nu la utilizarea masinilor care prezinta riscul ca manusa sa fie prinsa;
- lucrari neprotejate cu acizi si solutii caustice.
Manusi din īmpletitura metalica:
- lucrari de dezosare si transare;
- utilizarea obisnuita a cutitelor de māna īn productie si abatoare;
- schimbarea cutitelor la masinile de taiat.
7.Īmbracaminte de protectie īmpotriva intemperiilor:
- lucrari īn aer liber pe ploaie si vreme rece.
8.Īmbracaminte reflectorizanta:
- lucrari īn locuri īn care lucratorii trebuie sa poata fi observati la timp.
9.Centuri de securitate:
- lucrari pe schele;
- asamblarea de piese prefabricate;
- lucrari pe stālpi.
10.Frānghii de securitate:
- lucrari īn cabine de macarale amplasate la mare īnaltime;
- lucrari īn cabine de stivuitoare si elevatoare amplasate la mare īnaltime īn depozite;
- lucrari īn partea superioara a turnurilor de sonda;
- lucrari īn puturi si canalizari.
11.Protectia pielii:
- prelucrarea materialelor de acoperire;
- lucrari de tabacarie.
Publicat īn Monitorul Oficial cu numarul 722 din data de 23 august 2006

 
     
ADDesign - Web Design